Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Εκδήλωση του "Κοινοτικού" στην Πάτρα για τον Αλ. Παπαδιαμάντη

  
Στο διάστημα που μας χωρίζει από το θάνατο του Παπαδιαμάντη «τ' αντιστύλια του οικοδομήματός του έπεσαν ένα προς ένα. Η αγροτική φάση πέρασε στη βιομηχανική, το χωριό στην πολιτεία, ο χριστιανός στον άπιστο… Μια μέρα το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του. Δε θα 'χει αλλάξει εκείνο αλλά το μυαλό μας. Ένα ψήλωμα νοητό, που θα χρειαστεί να το ξανανεβούμε για να εκτιμήσουμε σωστά τις διαστάσεις των πραγμάτων γύρω μας. Από ένα τέτοιο ψήλωμα είναι που πρέπει να θεωρήσουμε και τη χώρα του Παπαδιαμάντη.»
Οδ. Ελύτης, «Η μαγεία του Παπαδιαμάντη»

To «Κοινοτικόν», την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 7 μ.μ. στην «Αγορά Αργύρη» (Αγίου Ανδρέου 12), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:

«Ο Παπαδιαμάντης στην εποχή μας».

Θα μιλήσουν:
Δημητρακόπουλος Φώτης, καθηγητής Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών
Σταματόπουλος Γιώργος, συγγραφέας - δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Γιωτσόπουλος, φιλόλογος.
.
Είσοδος Ελεύθερη.



      
    Αναρτώ την πρόσκληση - δελτίο τύπου του "Κοινοτικού" που έλαβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

      Ελπίζω ότι η εκδήλωση -τόσο επιμελώς οργανωμένη από το φίλο μου Κώστα Αλμπάνη- θα τύχει από τους συμπατριώτες μου της υποδοχής που αρμόζει στην περίσταση: Ο Παπαδιαμάντης, εμβληματική φιγούρα της πεζογραφίας μας, παραμένει ο μεγάλος γνωστός μας άγνωστος, ο δε κύριος εισηγητής της βραδιάς, Φώτης Δημητρακόπουλος, είναι ένας βιρτουόζος των παπαδιαμαντικών σπουδών, ένας αληθινά εμπνευσμένος δάσκαλος, που με οιονεί ιστριωνικό πάθος σαγηνεύει το εκάστοτε ακροατήριό του, όταν το θέμα περιστρέφεται γύρω από τον μεγάλο Σκιαθίτη.

     Μολονότι διαμένω με τη σύζυγό μου λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στα Ιωάννινα, θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να παρευρεθώ στην εκδήλωση το εσπέρας της Παρασκευής 3 Απριλίου στην Πάτρα. Ανυπομονώ να συναντήσω ξανά μετά από χρόνια τον Φώτη, τον οποίο πρωτογνώρισα στο Μόναχο προ 15 ετίας, όταν είχε κληθεί να διδάξει Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο που κόσμησε με την δράση του ένας πρωτοπόρος των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών, ο Κάρολος Κρουμπάχερ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου