Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Προσοχή: Για τις εργασίες σας και όχι μόνον!

Πολύτιμοι σύνδεσμοι για έρευνα και σπουδή



Το Υγρό πυρ. Από το χειρόγραφο του Σκυλίζη της Μαδρίτης

Στην παρούσα ανάρτηση σημειώνω προς διευκόλυνση των φοιτητών μου
μια σειρά συνδέσμων, στους οποίους μπορεί κανείς να ανεύρει ολόκληρα κείμενα της εκκλησιαστικής μας Παραδόσεως (είτε έργα αγίων Πατέρων από τις PG και PL ή αποφάσεις Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων κ.ά.) είτε έργα σύγχρονων θεολόγων, φιλολόγων, ιστορικών, αλλά και το περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ, τα οποία είναι απαραίτητα για τις εργασίες και την εν γένει σπουδή στις ΑΕΑ και τις θεολογικές Σχολές.

1) Η πολύ σημαντική ιστοσελίδα Ανέμη του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου αναρτώνται νεοελληνικά κείμενα από την έναρξη της Τουρκοκρατίας μέχρι περίπου τις αρχές του 20ου αιώνα.
Η σελίδα είναι χρησιμότατη και για Νεοελληνιστές αλλά και για Θεολόγους!



2) Τα έργα του αειμνήστου Νικολάου Ματσούκα:


3) Οι τόμοι του επιστημονικού θεολογικού περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ:



4) Documenta Catholica Omnia. Όλα τα κείμενα της Patrologia Graeca και Patrologia Latina, αλλά και πλήθος άλλων εκκλησιαστικών πηγών (αγιολογικά κείμενα, πρακτικά Οικουμενικών Συνόδων στην έκδοση MANSI κ.ά.):



5) Τα Πρακτικά των Οικουμενικών και τοπικών Συνόδων στην έκδοση του MANSI και εδώ:



6) Αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα (κυρίως θύραθεν και δευτερευόντως εκκλησιαστικά) με υποβοηθούμενη ανάγνωση χάρη σε παραπομπή σε ειδικά Λεξικά (απαιτείται καλή γνώση της Αγγλικής):



7) Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων αναρτά τους τόμους του Νέου Ελληνομνήμονος του αειμνήστου ιστοριοδίφη και πρωθυπουργού της Ελλάδος Σπυρίδωνος Λάμπρου. Πρόκειται για ένα θαυμαστό περιοδικό - ο Λάμπρος το εξέδιδε μόνος του - στο οποίο περιέχονται σημαντικότατα ανέκδοτα κείμενα ή πρωτότυπα μελετήματα του συγγραφέα αφορώντα την πολιτική, εκκλησιαστική και πολιτιστική ιστορία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.



8) Τo Εθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης
Είναι ο εθνικός οργανισμός που συγκεντρώνει, οργανώνει και διαθέτει ψηφιακό περιεχόμενο έρευνας, επιστήμης και πολιτισμού. Εδώ θα βρείτε το κείμενο αναρίθμητων διδακτορικών διατριβών, και όχι μόνον.



9) Το κερασάκι στην τούρτα είναι η ακόλουθη ρωσική ιστοσελίδα Library Genesis. Εδώ μπορεί να βρει κανείς και να "κατεβάσει" έναν τεράστιο αριθμό βιβλίων σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες (και ΕΛΛΗΝΙΚΑ!). Παράλληλα με την επίσκεψή σας στις βιβλιοθήκες ενδείκνυται η έρευνα στην εν λόγω ιστοσελίδα για το αν περιέχεται το βιβλίο που κάθε φορά χρειάζεσθε!




Καλή αναζήτηση, καλές επιστημονικές εργασίες!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου