Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Μια ορθόδοξη επιστημονική ανασκευή της παπικής εκκλησιολογίας


Πρωτοπρεσβυτέρου π. Πέτρου Χιρς, Η εκκλησιολογική αναθεώρηση της Β' Βατικανής Συνόδου. Μια Ορθόδοξη διερεύνηση του Βαπτίσματος και της Εκκλησίας κατά το διάταγμα περί Οικουμενισμού, Θεσσαλονίκη 2014.

 Ένα σημαντικό όσο και επίκαιρο επιστημονικό θεολογικό πόνημα παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή 18/6/2015. Πρόκειται για την διδακτορική διατριβή του πρωτοπρεσβυτέρου π. Πέτρου Χιρς (αμερικανικής καταγωγής ορθοδόξου κληρικού, ο οποίος μεγάλωσε σε οικογένεια αγγλικανού ιερέα, που μετεστράφη στην Ορθοδοξία), "Η Εκκλησιολογική Αναθεώρηση της Β' Βατικανής Συνόδου. Μια Ορθόδοξη διερεύνηση του Βαπτίσματος και της Εκκλησίας κατά το διάταγμα περί Οικουμενισμού".

Στην παρουσίαση, την οποία συντόνισε ο Αν. Καθηγ. του ΑΠΘ Ιωάννης Κουρεμπελές, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο Καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτριος Τσελεγκίδης και ο συγγραφέας.


Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται στις μέρες μας, κυρίως από θεολόγους που, κατά την ταπεινή μου αντίληψη, βλέπουν με υπερβολική αισιοδοξία την δυνατότητα προσέγγισης της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας με την Ρωμαιοκαθολική ορμώμενοι από μια τάση «δογματικού σχετικισμού» που αναζητεί ερείσματα για μια τέτοια προσέγγιση σε θεολογικοφανή επινοήματα, όπως αυτό που εσχάτως αποκαλείται «βαπτισματική θεολογία», η διατριβή του π. Πέτρου Χιρς, αλλά και οι τοποθετήσεις των εισηγητών της παρουσίασης του βιβλίου του, ανατέμνουν το πρόβλημα  παρουσιάζοντάς το στην πραγματικές διαστάσεις του.



Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:  http://intv.gr/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=914&Itemid=78










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου