Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Είναι το Τζιχάντ, ανόητε!

Διάλεξή μου στην Άρτα, στις 29 Ιανουαρίου, με θέμα:
 "Τζιχάντ: αστοχία υλικού ή δομικό χαρακτηριστικό του Ισλάμ;"


Άρτα, Παναγία Παρηγορήτισσα


Κατόπιν τιμητικής προσκλήσεως της κινήσεως "Πολίτες της Άρτας", την οποία ευχαρίστως αποδέχτηκα, θα δώσω διάλεξη στην αίθουσα "Ι. Μακρυγιάννης" στην Άρτα, την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 7:30 μ.μ., με θέμα τη νομική και θεολογική έννοια και λειτουργία του Τζιχάντ στην μουσουλμανική παράδοση και την σύγχρονη ισλαμική πραγματικότητα.



Είναι αυτονόητο ότι πέραν της ιστορικής αναφοράς στην ανάπτυξη και εξάπλωση του Ισλάμ κατά τον Μεσαίωνα, καθώς και των νεώτερων εξελίξεων στους κόλπους του ιδίως κατά τον 20ο αιώνα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ανίχνευση των αιτιακών παραγόντων της αναβίωσης του ακραίου φονταμενταλισμού ισλαμιστικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα και ο ΙΣΙΣ, στην αποτίμηση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει για την Ευρώπη, αλλά και για την πατρίδα μας ειδικότερα, το "χαλιφάτο" και οι ποικίλες παραφυάδες του φονταμενταλιστικού, δηλαδή, σαλαφιτικού και ουαχαμπιτικού Ισλάμ και, τέλος, στους εφικτούς τρόπους αντιμετώπισης της υπαρκτής και ολοένα ογκούμενης απειλής.
Ειδική μνεία θα γίνει στην καταστροφή που συνεπάγεται για τους Χριστιανούς της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής (Ορθοδόξους, Αντιχαλκηδονίους και Νεστοριανούς) η βίαιη προέλαση της σαλαφιτικής πλημμυρίδας, καθώς και στις ευθύνες τόσο ημών όσο και των δυτικών, κατ' όνομα μόνον, χριστιανικών δυνάμεων για τα εκεί τραγικά τεκταινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου