Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ορθόδοξο δόγμα και άσκηση

 Η δογματική διδασκαλία της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου και η σωτηριολογική σπουδαιότητά της


Τα κύρια σημεία της εισήγησής μου στο σεμινάριο επιμόρφωσης κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων




Κατόπιν τιμητικής προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου συμμετείχα ως εισηγητής στις 4 Μαρτίου τ.ε. στο επιμορφωτικό σεμινάριο κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο σεμινάριο παρέστη και μίλησε ως πρώτος εισηγητής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προέβη σε μια ιστορικοδογματική θεώρηση της Ε΄ και Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Τον συντονισμό της συνεδρίασης ανέλαβε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.


Με την αφορμή αυτή αναρτώ εν είδει διαφανειών τα κεντρικά σημεία της ομιλίας μου. Ευελπιστώ πως η μελέτη τους όχι μόνον από κληρικούς και θεολόγους (και βέβαια τους φοιτητές μου) αλλά και από κάθε μέλος της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας που επιθυμεί να εξοικειωθεί βαθύτερα με τη σημασία του ορθοδόξου δόγματος στην εν Χριστώ ζωή θα συμβάλει στην αναρρίπιση ενός μάλλον περιφρονημένου ερωτήματος: Ποια είναι πρακτικά η σημασία της πίστης μας για τη ζωή μας ως πιστών μελών της Εκκλησίας;



Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, επιχείρησα να εκθέσω τον πυρήνα της χριστολογικής διδασκαλίας της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου με τη βοήθεια, αφενός, των Πατέρων εκείνων που έδρασαν προ της συγκλήσεώς της αλλά έθεσαν με τη θεολογική σκέψη τους τις βάσεις του έργου της (Μ. Αθανάσιος, Γρηγόριος Θεολόγος, Σωφρόνιος Ιεροσολύμων, Μάξιμος Ομολογητής) και, αφετέρου, των μεταγενεστέρων της Συνόδου Πατέρων που συνόψισαν και ερμήνευσαν αυθεντικά τη διδασκαλία της (Ιωάννης Δαμασκηνός).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου